Despre Dej

 

 

Dejul este unul din cele mai vechi oraşe cu atestare documentară din Transilvania.

Situat la confluenţa Someşurilor, la răscruce de drumuri, oraşul se profilează ca un imens amfiteatru în care vestigiile trecutului se îngemănează cu amprenta lumii moderne, creând o îmbinare aparte ce conferă unicitate şi farmec aşezării.

Cu rădăcini adânci în istoria locală, zonală şi naţională, fost bastion al Comitatului Solnoc şi privilegiat prin bogatia zăcămintelor de sare, Dejul a traversat momente cruciale ale istoriei, momente care alături de oamenii care au creat valori trainice şi originale, i-au definit identitatea. Mărturii ale vremurilor au rămas edificiile , monumentele de arhitectură si arta , monografiile şi poveştile rămase în memoria colectivă.

Prin întreaga sa dimensiune urbana, Dejul  îşi aşteaptă vizitatorii pentru a răsfoi pagini de istorie , pentru a vedea oameni şi locuri în care armonia şi frumuseţea, bucură ochiul şi hrănesc sufletul, pentru a călca într-un ţinut în care şi-au călăuzit paşii Mihai Eminescu, Avram Iancu , Alexandru Vaida Voievod, Ştefan Ciceo Pop sau Teodor Mihali.

 

DATE GENERALE

Coordonate: 47°05′12″N 23°48′19″E

Atestare documentară: 1214

Localități componente: Pintic, Șomcutul Mic

Suprafața: 1750 ha

Populația: 38.493 locuitori

Prefix: +40 264/