Vă așteptăm să ne vizitați

 

Desemnat Stațiune Turistică de Interes Local,  amplasat în Ocna Dej, la 3 km de centrul municipiului Dej şi 60 km de Cluj Napoca, Parcul Balnear Toroc se profilează ca o oază de  relaxare şi tratament. Amplasată pe Dealul Cabdicului și construită în jurul lacului sărat, format în urma surpării unei mine de sare, baza de agrement se întinde pe o suprafaţă de 40.000 de mp pătrați.

Indiferent de anotimp Parcul Balnear Toroc vă așteaptă pentru a beneficia de serviciile diverse pe care le oferă.

În partea exterioară :

-          lac de apă sărată cu o suprafață de 1600 mp,

-          piscina pentru adulți 700 mp, adâncime 1,5 m,

-          piscină pentru copii 100 mp, adâncime 0,5 m

-          piscină cu apă sărată 90 mp, adâncime 0,80 m.

-          4 tobogane acvatice

-          plajă de nisip și înierbată

-          alei

-          teren de fotbal acoperit

-          teren de tenis

-          spații comerciale

În pavilionul acoperit:

-          piscină incălzită,

-          saună cu cromoterapie,

-          jacuzzi și căzi de masaj cu apă hipersalină naturală, adusă din lacul sărat şi ulterior incălzită.

 Baza de agrement oferă și servicii de cazare în cele 6 camere amenajate, fiecare cu suprafaţa de 20 mp , dotate cu baie proprie, sistem de climatizare şi încălzire individual, SMART-TV, reţea Wi-Fi şi cablu. Din camera de zi turiştii au acces direct prin scara interioară în pavilionul central sau au acces direct în bază prin scara exterioară.

Vă așteptăm cu drag să vizitați Parcul Balnear Toroc!

 

Muzeul Municipal Dej a fost înfiinţat în anul 1925. Misiunea muzeului în cei peste 90 de ani a fost şi rămâne aceea de a expune mărturii materiale şi de a oferi informaţii istorice privind existenţa şi evoluţia comunităţilor umane de la confluenţa Someşurilor.

 Muzeul cuprinde următoarele colecţii:

Colecția de arheologie cuprinde artefacte descoperite pe teritoriul municipiului Dej şi în împrejurimile orașului.

Colecția de istorie formată din inscripţii, arme și echipament militar, lăzi de breaslă, unelte ale meșterilor, steaguri, ștampile și convocatoare de breaslă, vase din ceramică, documente istorice şi cărți vechi.

Colecția numismatică numără peste 2.000 de monede, din perioade diferite (secolele XIV – XX).

Colecția de artă plastică și decorativă cuprinde picturi și sculpturi realizate de studenții Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din București.

Colecția de Artă Populară și Etnografie este compusă din costume populare de pe  Valea Someşurilor, obiecte casnice, unelte şi alte ustensile folosite în gospodăria ţărănească.

În incinta Muzeului Municipal a fost amenajată o Sală Multimedia cu o capacitate de 44 de locuri în care pot fi vizionate proiecții de filme pentru toate vârstele

 

 

Sinagoga – construirea acestui edificiu de cult a început în anul 1907, sub conducerea meşterului Ioan Szikisan şi a fost inaugurată înanul 1909, de sărbătoarea Pesach. Este una dintre cele mai frumoase sinagogi dinTransilvania.

Monumentul Evreilor Deportaţi – Amplasat în Piaţa Ştefan cel Mare,in apropierea Sinagogii, Monumentul Eroilor Deportaţi –  a fost dezvelit în 1947, în memoria celor peste 10.000 de evrei deportaţi din zona Dejului spre lagărele naziste ale morţii. Grupul statuar din bronz reprezintă: un bărbat, două femei, din care una poartă în braţe un copil, ia în spatele adulţilor se află încă un copil. Pe placa comemorativă,scrie în limbile română şi ebraică: "În memoria populaţiei evreieşti deportată de fascişti şi exterminată în cuptoarele de la Aushwitz, în anul 1944". Monumentul a fost realizat de sculptorul Yzsak Márton, din Tg. Mureş.

În memoria Evreilor deportați, Primăria Municipiului Dej a construit în Pădurea Bungăr un monument comemorativ, ce reamintește de tragedia celor 7674 evrei care au fost aduși în ghetoul din Pădurea Bungăr și ulterior deportaţi în lagărele naziste.

 

Biserica Ortodoxă "Sfânta Varvara" – situată la o adâncime de cca 80 m, în mina "Transilvania", aflată în exploatare în cadrul Salinei Ocna Dej. A fost 'ctitorită' în cursul anului 2000 cu hramul "Sfânta Varvara", protectoarea minerilor. Catapeteasma este sculptată în lemn de tei în stil bizantin, iar ornamentarea bisericii s-a realizat prin sculptarea în pereţii de sare a elementelor brâncuşiene brâul şi coloana infinitului. Aceste elemente artistice împodobesc icoanele, precum şi cele patru vitralii luminate. Sculptura în sare a fost executată de Mircea Câmpean. Biserica este nu numai un lăcaş de cult, ci şi un atractiv obiectiv turistic

Muzeul locomotivelor Depoul Dej-  a fost înfiintat în anul 1992 la iniţiativa unor angajaţi de la Depoul de Locomotive CFR Marfă din Dej, printre care se numără şi Florin Nan.

Singurul muzeu de acest gen din Transilvania,  deţine peste 20 de exponate ,locomotive cu abur , electrice si vagoane, recondiționate .

Cele mai vechi  exponate datează din anul 1908: o locomotivă electrică cu acumulatori fabricată la Berlin şi o alta cu aburi, creată la Viena. Tot aici a ajuns  şi cea mai puternică locomotivă cu abur construită în România, 151002.

 Este un loc cu care Dejul se mândrește și a fost introdus ca obiectiv turistic in harta Municipiului Dej fiind vizitat de dejeni și nu numai.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Situată în incinta Muzeului Municipal, Librăria Municipiului Dej, un obiectiv cultural aflat sub patronajul Primăriei Municipiului Dej,este un loc în care iubitorii de carte au la dispoziție peste 3000 de volume de cărți din mai multe domenii.

Situat în Piața Bobâlna, pe locul unde odinioară a fost Teatrul orașului Dej, Centrul Cultural ”Arta” este un obiectiv cultural care a fost modernizat în anul 2017 și deține o sala de spectacole cu peste 400 de locuri, unde așteptăm cu drag la activitățile cultural artistice, ce pun în valoare istoria, tradițiile și artiștii noștri.  

Biserica Reformată - Construită la începutul secolului XV în stil gotic târziu, din piatră şi cărămidă, este menţionată ca fiind funcţională în anul 1453 sub hramul Sf Stefan. In 1643 sub conducerea maistrului Ioan Ács încep lucrările unui turn clopotniţă cu o flesă înaltă de 73 m înconjurată de patru turnule, pe colţuri  fiecare acoperit cu cate o flesă. Până în 1887 a fost înconjurată de ziduri şi bastioane, acestea fiind însă demolate pentru a lărgi piaţa. Dintre lucrările valoroase aflate în acest lăcaş de cult sunt de amintit: o inscripţie datată în anul 1550; amvonul - în stilul Renaşterii târzii, cu motive florale în relief, realizat de către sculptorul Dávid Sípos în anul 1752; masa sacră şi coroana.

 

Situată în centrul municipiului, în Piața Bobâlna și modernizată printr-un proiect care s-a finalizat în anul 2016, Galeria de Arta Dej, găzduiește expoziții de artă, în care pot fi admirate lucrări realizate de artiști din Dej, din țară și chiar din străinătate.

Expozițiile pot fi văzute zilnic de luni până vineri, între orele 08:00-16:00.