Ziua Culturii Naționale, vineri la Dej

Ziua Culturii Naționale, vineri la Dej


Primăria Municipiului Dej prin intermediul Muzeului Municipal Dej, Bibliotecii Municipale Dej și a Centrului Cultural „Arta” organizează la data de 15 ianuarie, începând cu orele 11:00, Ziua Culturii Naționale, ziua ce marchează nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Născut la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, Mihai Eminescu devine un simbol al culturii românești, un reformator al limbii române, un gânditor ilustru crescut sub aripa Romantismului european. Opera sa lirică dar și publicistica sa își pun amprentele pe ulterioara evoluție socio-culturală a întregii țări. Imaginea poetului este implantată aproape la nivel mitic în toate palierele minții românești, iar Ziua Culturii Naționale este un tribut adus vieții și operei marelui nostru poet național. Poetul Mihai Eminescu este legat de orașul nostru deoarece în drumul său spre Blaj a vizitat Dejul unde a avut răgazul să scrie un articol pentru revista „Familia” din Oradea, la data de iunie 1866.

Astfel pentru a promova cultura, arta și efortul academic vineri, 15 ianuarie, ora 11:00, va avea loc depunere de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu.

La ora 11:30, în cadrul Centrului Cultural „Arta” prin participarea Cercului Metodic al Profesorilor de Limba și Literatura Română, a reprezentanților Cenaclului Literar „Radu Săplacan” al ASTRA Dej și al Cenaclului Literar „TRILL” se va organiza un microrecital de poezie eminesciană susținut de către liceeni cărora li se vor alătura și poeți dejeni.

De asemenea Biblioteca Municipală Dej organizează o expoziție de carte dedicată poetului Mihai Eminescu, deschisă în perioada 15-22 ianuarie 2021.

Totodată de Ziua Culturii Naționale accesul este gratuit în sălile de expoziție ale Muzeului Municipal Dej.

Dată fiind actuala situație sanitară provocată de pandemia SARS-CoV-2, evenimentul susținut la Centrul Cultural „Arta” se va desfășura fără public, cu respectarea tuturor condițiilor impuse de contextul epidemiologic. Întregul recital va fi transmis online în cadrul paginilor de Facebook: Muzeul Municipal Dej și Municipiul Dej.