Conferință video-online și expoziție dedicate Unirii Principatelor Române

Conferință video-online și expoziție dedicate Unirii Principatelor Române


În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două Principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej în colaborare cu Cercul Metodic al Profesorilor de Istorie din Dej și a Cercul Metodic al coordonatorilor de proiecte și programe educative organizează cu ocazia zilei de 24 ianuarie o conferință video-online și expoziția de fotografii și documente intitulată „Unirea Principatelor Române din anul 1859”.

Pentru a omagia acest moment istoric, parte constitutivă a națiunii române, dejenii și nu numai sunt invitați să asiste pe paginile de Facebook ale Municipiul Dej și Muzeul Municipal Dej la prelegeri susținute de către profesorii Albinetz Cristina, Moldovan Horațiu, Almășan Alexandrina și Albinetz Constantin. Prelegerile vor fi disponibile online duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 11:00.

Totodată expoziția „Unirea Principatelor Române din anul 1859” va fi inaugurată în holul Librăriei Muzeului vineri, 22 ianuarie, și poate fi vizitată până vineri, 29 ianuarie.

 

Datorită actualei situații epidemiologice provocată de Sars-CoV-2, accesul la expozițiile Muzeului Municipal Dej se va face respectând regulile impuse la nivel național pentru minimalizarea răspândirii virusului Covid-19.