Eveniment de reconstituire istorică la Centrul Cultural „Arta”

Eveniment de reconstituire istorică la Centrul Cultural „Arta”


Eveniment de reconstituire istorică la Centrul Cultural „Arta” „Despre veșmintele și armele arnăuților domnești și boierești din epoca fanariotă”

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej și Centrul Cultural „Arta”, în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna, Asociația Historia Renascita și Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă, organizează VINERI, 17 februarie 2023, de la ora 12:00, un eveniment de reconstituire istorică dedicat trupelor de oști cunoscute sub numele de arnăuți.

Evenimentul se va desfășura în cadrul Centrului Cultural „Arta” Dej.

În deschidere conf. univ. dr. habil. Claudiu-Ion Neagoe va prezenta cartea „Arnăuții în oștile Moldovei și Țării Românești (sec. XVIII-XIX)”, urmată de un moment de reconstituire istorică intitulat „Despre veșmintele și armele arnăuților domnești și boierești din Epoca Fanariotă” susținut de către prof. Cătălin Drăghici.

Prelegerile vor avea ca subiect istoricul prezenței arnăuților în spațiul românesc, specificul echipamentelor purtate de către aceștia și vor fi completate de prezentarea unor echipamente de epocă reconstituite cu minuțiozitate.

Arnăuţii au fost un corp de lefegii (mercenari), de origine albaneză, prezenţi în oştile celor două ţări româneşti extracarpatice încă din secolul al XVII‑lea, după ce Mihai Viteazul a îngăduit aşezarea la nord de Dunăre a 15.000 de albanezi.

Numărul şi rolul acestora în ansamblul forţelor militare ale celor două ţări a variat, în funcţie de opţiunile domnitorilor, de resursele pe care le aveau la dispoziţie, de scopurile propuse etc. Pentru secolul al XVII‑lea, se apreciază că arnăuţii ar fi fost reprezentaţi de câteva sute de persoane.

INTRAREA LA EVENIMENT ESTE GRATUITĂ!