EXPOZIȚIE DE PICTURĂ SUB SEMNĂTURA LUI DANIEL MAN

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ SUB SEMNĂTURA LUI DANIEL MAN


Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej organizează Expoziția de Pictură sub semnătura artistului Daniel Man. Expoziția este deschisă în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej începând de luni, 8 mai 2023, și rămâne deschisă vizitatorilor până luni, 15 mai 2023. Vernisajul expoziției va avea loc Sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 19:00, în cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor ediția 2023.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ!

Daniel Man (n. 1990) este profesor de arte vizuale și absolvent al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, cu masterul în pictură. Acesta a participat doar la expoziții colective (Fabrica de Pensule; Galeria Launloc; Centrul de Cultură Urbană Casino; Liceul de Artă Corneliu Baba, Bistrița Năsăud; Bienala Albastră, Brașov; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”), expoziția de la Muzeul Municipal Dej fiind prima sa expoziție personală, deschisă publicului în cadrul evenimentului de Noaptea Muzeelor, Sâmbătă, 13 Mai.

Temele care îl preocupă pe artist variază între interpretări filosofice, literare și istorice. Pornind de la Cetatea Ideală a lui Platon, tema sa de cercetare cuprinde o vastă explorare a unei reprezentări sincere de a reda aplicabilitatea unei ordini sociale, propuse de către unul dintre primii mari gânditori. Lucrările de început, realizate între 2016-2017, care se bazează pe tema Cetății Ideale, se concentrează pe o amprenta stilistică evidențiată prin structuri antropice deconstruite, făcând referire la ceea ce rămâne în urma unei societăți ruinate. Cele mai noi lucrări ale artistului, realizate între 2018-2023, redau evoluția viziunii sale, lăsând să se înțeleagă tot mai mult o nevoie de figurativ, de substitut ideologic și de forță pe cât decreatoare, pe atât de distructivă.

Compozițiile pe care le abordează Daniel Man abundă în reprezentări ale ordinii create de om, inițial redate figurativ, apoi fracturate prin linii și mișcări discontinue și dezordonate.