Noaptea Europeană a Muzeelor ediția 2023

Noaptea Europeană a Muzeelor ediția 2023


Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, organizează Noaptea Europeană a Muzeelor ediția 2023. Evenimentul din acest an va avea loc Sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 17:00 și 00:00. Intrarea este GRATUITĂ!

Evenimentul este realizat în colaborare cu Asociația de reenactment istoric Terra Dacica Aeterna, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, CNIPT Dej și LTCOR Dej. Ca în fiecare an sălile de expoziție ale Muzeului vor fi animate prin diverse activități după următorul program:

Etaj (Sălile de expoziție permanentă a MMD):

De la ora 17:00 – 00:00 - „Dacia romană, arme și armuri. Istorii antice”, un proiect de reconstituire istorică vie prin Asociația Terra Dacica Aeterna. Vizitatorii vor interacționa în fiecare sală de expoziție cu reenectatori ce dau viață unor personaje din Dacia romană. Se prezintă într-un mod interactiv stilul de viață, armurile, armele, tacticile de luptă, relațiile, chiar viața privată a romanilor și dacilor.

Parter (Sala de conferință):

Ora 18:00 și ora 20:30 – „Aspecte ale vieții romane pe limesul de nord al Daciei”, un proiect al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna și Muzeul Municipal Dej. Realizat sub forma unei scurte piese de teatru, proiectul, înscris în cadrul concursului național „Cultură și civilizație”, prezintă o întâmplare inedită de care au parte doi legionari romani pe granița de nord a Daciei romane.

Ora 19:00 – Vernisajul Expoziției de Pictură semnată de către artistul Daniel Man, profesor de arte vizuale și absolvent al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, cu masterul în pictură. Acesta a participat doar la expoziții colective (Fabrica de Pensule; Galeria Launloc; Centrul de Cultură Urbană Casino; Liceul de Artă Corneliu Baba, Bistrița Năsăud; Bienala Albastră, Brașov; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”), expoziția de la Muzeul Municipal Dej fiind prima sa expoziție personală și va fi prezentată de către curatorul Catrinescu Kassandra.

Parter (Sala Multimedia):

Ora 22:00 – Proiecția filmului „Sfântul Luca al Crimeei”, un proiect al LTCOR Dej.

 

 

INTRAREA LA TOATE ACTIVITĂȚILE MUZEULUI ESTE GRATUITĂ.