Evenimente

Matineu de cultură despre personalitatea, opera, destinul și manuscrisele lui Geo Bogza
Matineu de cultură despre personalitatea, opera, destinul și manuscrisele lui Geo Bogza

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu lect. dr. Luigi Bambulea, reprezentat al Muzeului Național al Literaturii Române, București, organizează, joi, 23 noiembrie 2023, ora 10:00, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej, conferința „Exasperarea creatoare”. Despre personalitatea, opera, destinul și manuscrisele lui Geo Bogza. Conferința, dedicată elevilor dejeni și mediului intelectual local, sub semnătura lect. dr. Luigi Bambulea, marchează trei decenii de la despărțirea de scriitorul Geo Bogza. Vor fi prezentate manuscrise bogziene (edite și inedite). Totodată, va fi prezentat dosarul Geo Bogza din Caietele Avangardei, MNLR – Buc., XI, nr. 20/2023.

Intrarea este gratuită.

Geo Bogza, fratele mai mare al lui Nicolae Bogza (cunoscut ulterior ca Radu Tudoran, autor al îndrăgitului roman „Toate pânzele sus!”), a fost poet, reporter, creator al reportajului literar românesc, teoretician al avangardei, autor al câtorva din textele ei definitorii (Urmuz, Exasperarea creatoare, Reabilitarea visului). Autor al volumelor „Jurnal de sex” și „Poemul invectivă”, avangardistul Geo Bogza a fost închis de două ori pentru o parte a creației sale literare, fiind coleg de celulă la Văcărești cu celebrul criminal Berilă. Printre acuzatorii lui Bogza s-a numărat Nicolae Iorga.

Luigi Bambulea este absolvent al Facultăţii de Litere (Limba şi Literatură Română – Literatură Universală şi Comparată) şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (Pastorală), din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (2009); totodată, este Master în Teoria Literaturii – Literatură Universală şi Comparată, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti (2013); este absolvent, ca şef de promoţie, al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti (2014), doctor al Universităţii Bucureşti (domeniul Filologie, specializarea Teoria literaturii), cu o teză consacrată canonului cultural. A colaborat cu studii şi articole de critică literară, teoria literaturii, teologie la mai multe periodice naţionale.

 

 

Expoziție de sculptură la Muzeul Municipal
Expoziție de sculptură la Muzeul Municipal

Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej organizează luni, 13 noiembrie 2023, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției de sculptură „Reflexe” sub semnătura artistului Alexandru Ghețe. Expoziția este găzduită în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai, nr. 3 și poate fi vizitată în perioada 13-17 noiembrie 2023.

Intrarea este gratuită.

 

După ani buni în care a activat ca sudor, iar apoi ca tâmplar, acumulând vaste cunoştinţe în domeniul materialelor şi al tehnicilor de prelucrare a acestora, începând din 1998 Alexandru Gheţe s-a dedicat în totalitate sculpturii şi actului artistic. Iniţial a fost autodidact, ulterior a studiat şi a absolvit Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, secţia Sculptură.

Chiar dacă în primii ani a experimentat şi alte materiale precum lemn, ghips, lut sau piatră, artistul s-a consacrat dăltuirii marmurei de Ruşchiţa, care, în opinia lui, se modelează deosebit. Încă din antichitate, datorită multiplelor sale variante de culoare şi moduri de a fi utilizată, marmura este unul dintre cele mai apreciate materiale. Marmura de Ruşchiţa, ascunsă în Munţii Poiana Ruscă, la aproximativ 800 de metri altitudine este cea mai renumită şi apreciată marmură din România. Prezentând o mare varietate de culori: alb, alb-gălbui, roz, roz-pal, roz intens, porto, roşiatic sau gri, aceasta apare în lucrările lui Gheţe în multe din nuanţele ei de alb- Facerea sau Coloana cu peşti şi roz- Pasăre sau roz cu inserţii gri, de siliciu- Peştele, Îngemănare. Aparte se poate observa nuanţa şi textura oului din lucrarea Început, care este o marmură roşie de Moineasa sau a rocii gri-albăstrui din Pasărea albastră, care este o marmură de Sângeorz-Băi.

Aria tematică a artistului este extrem de variată, expoziţia actuală, compusă din 12 piese, ilustrând atât făpturi terestre sau acvatice- Păsările, Coloana cu peşti, cât şi concepte sau trăiri existenţiale precum Îmbrăţişare sau Facerea.

Animat în permanenţă de această pasiune pentru sculptură, ce reprezintă ʺ…nevoia de a crea ceva deosebit şi durabil, de a exprima prin forme ceea ce supravieţuieşte efemerităţii vieţiiʺ, Alexandru Gheţe este mereu cu gândul la public, în întâmpinarea căruia vine cu fiecare expoziţie şi căruia îi este recunoscător pentru prezenţa şi validarea pe scena artistică.

 Comisar de expoziţie Loredana Gheorghiu

 

 

ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI
ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Primăria Municipiului Dej, Comunitatea Evreilor din Dej și Muzeul Municipal Dej organizează luni, 9 octombrie 2023, activități dedicate Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

-         Între orele 09:00 – 10:00, la Muzeul Municipal Dej, va avea loc o scurtă prezentare despre comunitatea evreilor din municipiul Dej, prezentare intitulată „Personalități evreiești ale orașului Dej”

-         Între orele 11:00 – 13:00 program de vizitare a Sinagogii și întâlnire cu membrii comunității evreilor dejeni

-         La ora 13:00 va avea loc o ceremonie de depunere coroane la Monumentul Deportaților Evrei din fața Sinagogii

 

 

Sesiune de training în Public Speaking pentru adolescenți, la Muzeul Municipal
Sesiune de training în Public Speaking pentru adolescenți, la Muzeul Municipal

 

 

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Rotary Club Dej, Interact Dej și Rotary District 2241 vă invită duminică, 8 octombrie 2023, începând cu ora 12:00, la o sesiune de training în Public Speaking pentru adolescenți, sesiune ce va avea loc în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai nr. 3, Dej, Cluj.

Acest eveniment este organizat sub RYLA, acronimul pentru Rotary Youth Leadership Awards, și îl are ca invitat pe trainerul Andrei Botez. Întâlnirea va fi una interactivă prin care se vor descifra cât mai multe secrete ale vorbitului în public, una dintre cele mai mare provocări pentru tineri și adulți, deopotrivă.

Nu este o noutate că multora dintre noi ne este teamă să vorbim în public. Eu, personal, am învățat să mă descurc în public speaking ceva mai târziu, pe la 28 de ani. Tinerii din ziua de astăzi, mă refer la elevi și liceeni, au șansa de a fi inițiați mult mai devreme în acest domeniu. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Organizarea unor astfel de sesiuni de vorbit în public reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să reușească în viață atunci când sunt puși în situația în care trebuie să se adreseze unui număr mare de persoane. Cu ajutorul trainerilor și prin repetiție, vor reuși să capteze atenția publicului, fără emoții, printr-un discurs bine închegat și cu aplomb, astfel încât să fie cât mai convingători. Iar unii dintre ei, poate, vor reuși să devină lideri, spune Andrei Botez, trainer și membru al Rotary Club București.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ.

Ziua Recoltei va fi sarbatorită duminică, 8 octombrie, la Dej
Ziua Recoltei va fi sarbatorită duminică, 8 octombrie, la Dej

Primăria Municipiului Dej organizează duminică, 8 octombrie, Ziua Recoltei.

Evenimentul se va desfășura între orele 09:00-17:00, în Piața Agro-alimentară din zona centrală și va fi marcat de expoziţia cu vânzare de produse agricole.

În cadrul evenimentului se va desfășura, de la ora 11:00, Festivalul Plăcintelor Someșene și al Bucatelor Tradiționale,  ediția a V-a și Târgul Mestesugăresc și Artistic, iar intre orele 13:00 – 17:00 va avea loc tradiționalul spectacol artistic.

Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej
Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej

 

Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej găzduiește vineri, 15 septembrie 2023, de la ora 19:00, lansarea cărții „Darul Elisei”, roman semnat de către Vladu Ionelia.

Ionelia Vladu s-a născut în oraşul Drobeta-Turnu Severin, iar la 19 ani s-a mutat în Cluj-Napoca. Este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, secţia română-franceză, şi este profesor de limba franceză la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“ din Dej. Experienţa ca asistent Comenius în Marea Britanie a fost definitorie pentru alegerea traseului ei profesional ca profesor de limbi străine. Adoră să predea şi limba română pentru comunitatea maghiară din Dej, oraşul unde locuieşte din 2010. De asemenea, are o pasiune nestăvilită pentru cărţi şi pentru scris.

Romanul, sub semnătura autoarei Vladu Ionelia, este format din două părți, prima parte cuprinde 22 de capitole, a doua parte cuprinde 17 capitole, plus un epilog. Prima parte prezintă povestea de viață a trei femei și modul cum poveștile lor se intersectează și ajung să se îmbine. În partea a doua cititorul se va întâlni cu unul dintre cele mai puternice personaje care dă dovadă de o tărie de carater tipic adolescentină. Așadar, se poate spune că romanul cuprinde doua vârste bine delimitate: copilăria si adolescența, ambele văzute din lumina de amiază a adultului matur, Elisa, care leagă toate personajele, spune chiar autoarea romanului.

INTRAREA LA ACEST EVENIMENT ESTE GRATUITĂ!

Activități culturale comune
Activități culturale comune

Activitățile derulate în cadrul proiectului ,, Promovarea unui mediu sănătos”, realizate în cadrul parteneriatului între Primăria Municipiului Dej și Balassagyarmat, oraș înfrățit cu municipiul Dej.

”Harry Potter și Pălăria Vorbitoare” la Muzeul Municipal Dej
”Harry Potter și Pălăria Vorbitoare” la Muzeul Municipal Dej

Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu  Cercetașii României – filiala Dej organizează în perioada 7-11 august 2023,  evenimentul ”Harry Potter și Pălăria Vorbitoare  ”.

Copiii cu vârste de până la 11 ani sunt invitați în perioada 7-11 august, între orele 10:00-12:00, să participe la o călătorie alături de Harry Potter, prin diverse activități care se vor desfășura în curtea Muzeului Municipal Dej.

Intrarea este liberă!

TURNEUL DE ȘAH-OPEN CUPA ,,ZILELE DEJULUI”
TURNEUL DE ȘAH-OPEN CUPA ,,ZILELE DEJULUI”

Primăria Municipiului Dej organizează în perioada 10.07.2023 – 16.07.2023 Turneul de Șah-Open Cupa ,,Zilele Dejului”.

Modul de desfășurare a turneului este în SISTEM ELVEȚIAN – 7 runde. Regulamentul de desfășurare este CONFORM REG. JOCULUI DE ȘAH EMIS DE CĂTRE FEDERAȚIA ROMÂNĂ ÎN ANUL 1975 (EDITURA SPORT-TURSIM) ANEXA 8. Turneul, care se adresează iubitorilor de șah, se va desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Dej, după următorul program:

Luni, 10.07.2023 ora 15:00 RUNDA I

Marți, 11.07.2023, ora 16:00 RUNDA II

Miercuri, 12.07.2023, ora 16:00 RUNDA III

Joi, 13.07.2023, ora 16:00 RUNDA IV

Vineri, 14.07.2023, ora 16:00 RUNDA V

Sâmbătă, 15.07.2023, ora 15:00 RUNDA VI

Duminică, 16.07.2023, ora 10:00 RUNDA VII și PREMIEREA CÂȘTIGĂTORILOR

Înscrieri se pot face la nr. de telefon 0729.783.357, până cel târziu la data de 10 iulie 2023 ora 15:00.

Zilele Municipiului Dej, Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMVS”  și Târgul Produs de Cluj  (14-16 Iulie 2023)
Zilele Municipiului Dej, Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMVS” și Târgul Produs de Cluj (14-16 Iulie 2023)

 

În perioada 14-16 iulie 2023 Primăria Municipiului Dej, Consiliul Județean Cluj și Asociația Produs de Cluj organizează: Zilele Municipiului Dej, Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMVS” ediția 43 și Târgul Produs de Cluj. Cele 3 zile vor fi marcate de activități cultural artistice pentru toate vârstele. Totodată Târgul de Produse Tradiționale va fi deschis de vineri până duminică între orele 12:00 – 23:00. De asemenea începând cu data de 10 iulie, se vor derula evenimente ce vor prefigura zilele de sărbătoare, prin organizarea Anualei Artiștilor Plastici Dejeni și Turneului de Șah-Open.

Programul evenimentelor:

  • 10-16 iulie, în Sala Mare a Primăriei, va avea loc Turneul de șah – open „Cupa Zilele Dejului”
  • Joi, 13 iulie, se va derula primul eveniment cultural ce anunță cele trei zile festive. Începând cu ora 17:00, în cadrul Muzeului Municipal Dej va avea loc vernisajul expoziției „Anuala artiștilor plastici dejeni”, prezentat de către Constantin Albinetz.  
  • Vineri, 14 iulie, de la ora 11:00, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej, va avea loc Sesiunea de comunicări științifice „Conferințele SAMVS”, moderată de către Albinetz Constantin.        

            Începând cu orele 19:00, în Piața Bobâlna, publicul se va delecta cu recitaluri de muzică pop, dance, rock și hip- hop. Vineri vor urca pe scenă: Dani Gherghiț, Marin și Petra Grad, Anda Domșa și Claus Almășan.

            Seara va fi încheiată cu nume mari ale muzicii românești: Șatra Benz (care în memoria lui Nosfe, decedat de curând, a hotărât păstrarea lui pe afiș), Freestay (Florin Ristei) și Irina Rimes.

  • Sâmbătă, 14 iulie,  evenimentele vor continua începând cu  ora 12:00 în Sala Mare a Primăriei, prin tradițonala celebrare a Nunților de Aur.

              De la ora 19:00, pe scena din Piața Bobâlna vor susține recitaluri: Coxmin & Rvducu ,Gabriela Toma, Avalon și Felix Gălan .

A doua seară va fi încheiată de Rareș, Alina Eremia și Andia.

         Prezentatorii serilor de tineret sunt : Răzvan Căucean, Ioana Jeler și Alex Prunean.

  • Duminică, 16 iulie, în cadrul Festivalului Culturii Populare Someșene „SAMVS” și a Târgului Produs de Cluj, începând cu ora 15:00 va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua: Ansamblul folcloric „Muguri de folclor”,  Ansamblul folcloric „Someşana”  și soliștii: Natalia Gavrea, Alisia Moldovan, Ciciovan Gavril, Claudiu&Raisa Moldovan, Camelia și Diana Rodilă, Dana Feherdi Sălăjan, Adela și  Alina Zanc, Mixandra Ariana Dan, Zina Doboș și Mădălina Mârza.

De la ora 18:40 vor urca pe scenă pentru a susține recitaluri artiștii: Cristina Beldean Moșuțan, Ioana Breda Morar, Ovidiu Purdea Someș, Mihaela & Ciprian Istrate, Oana Tomoioagă, Ioan Dordoi, Sava Negrean Brudașcu și Marius Ciprian Pop.

Concertele vor fi acompaniate de grupul instrumental Regal Transilvan.

Spectacolul folcloric va fi prezentat de către Mariana Reman și Adela Dimitriu.

Zilele Dejului și Festivalul Culturii Populare Someșene „ SAMVS” ediția 43, vor fi marcate duminică, la ora 23:00, prin tradiționalul foc de artificii.


Ziua Drapelului va fi marcată luni la Dej
Ziua Drapelului va fi marcată luni la Dej

Primăria Municipiului Dej și Garnizoana Dej organizează luni, 26 iunie, o ceremonie militar- religioasă, dedicată Zilei Drapelului Național al României.        

Evenimentul va debuta la ora 12:00 cu slujba de sfințire a drapelului în Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", situată pe strada Gutinului, iar de la ora 12:30 drapelul, purtat de militari din Garnizoana Dej, va fi binecuvântat și înălțat pe catargul din Piața Bobâlna. Ceremonia dedicată Zilei Drapelului Național se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația în piața Bobâlna( exceptând traseul Biserica Reformată- Str. Petru Rareș) va fi închisă începând cu ora 12:00 până în jurul orei 13:30 la finalul activităților.

Șoferii care au traseu prin piața centrală, sunt sfătuiți să aleagă străzile adiacente acesteia și să nu își lase autoturismele parcate în zona cu restricții.

 

ȘEZĂTOARE LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ
ȘEZĂTOARE LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Școala Populară de Arte “TUDOR JARDA” Cluj-Napoca - instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, organizează în data de 23 iunie 2023, în intervalul orar 15:00-19:00, la Muzeul Municipal Dej, evenimentul intitulat Șezătoare la muzeu.

Dedicat sărbătorii românești a portului popular - Ziua Iei (celebrat anual pe 24 iunie), evenimentul este menit să promoveze obiceiurile și tradițiile românești, poziționând tehnicile de cusut și țesut tradiționale la rang de cinste.

La eveniment vor participa cursanții secţiilor de Țesut-Cusut și Tehnici în Țesut-Cusut împreună cu expert Ioana Mureșan, va avea loc o prezentare de costume populare completată de cântece și obiceiuri românești și totodată se vor organiza câteva ateliere: cusut pentru începători, cusut pentru avansați, țesut mărgele, țesut la război de brâie și bete.

Pe parcusul evenimentului, participanții vor putea viziona și o serie de documentare, precum Drumul cânepii, Povestea cămășii de cânepă, Laurul hainelor, Umbrele nunților uitate.

Participarea la eveniment este gratuită!

Concert la Parcul Balnear Toroc în 10 iunie
Concert la Parcul Balnear Toroc în 10 iunie

Primăria Municipiului Dej organizează sâmbătă, 10 iunie, de la ora 18:30, evenimentul Toroc Fest, aflat la a IV-a ediție.

În cadrul evenimentului, pe scena care va fi amplasată în incinta Parcului Balnear Toroc, vor evolua în deschidere trupa de dans Happy Dance România, Dj APA și trupa de rock SAR, urmați de Olivia Addams și Dorian Popa.

Intrarea la eveniment este liberă!

Eveniment dedicat copiilor în 30 mai, la Dej
Eveniment dedicat copiilor în 30 mai, la Dej

Primăria Municipiului Dej organizează marți, 30 mai, un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Copilului. 

Evenimentul se va desfășura în Zona de Agrement ,, Baltă” între orele 17:00-19:00, iar în cadrul lui copiii se vor putea bucura de momente special pregătite pentru ei, de spectacole de animație și magie, parada personajelor de poveste, ateliere de pictură pe față, baloane, precum și o cabină foto cu poze instant.

De asemenea vor fi instalate tobogane gonflabile, iar atmosfera de distracție va fi întreținută de personaje îndrăgite, muzică și bună dispoziție.

Continuă lucrările pe străzile Mărășești, Gheorghe Șincai și Mircea cel Bătrân
Continuă lucrările pe străzile Mărășești, Gheorghe Șincai și Mircea cel Bătrân

Primăria Municipiului Dej anunță că începând cu data de 16 mai, se intervine cu lucrări în vederea pregătirii turnării celui de al doilea strat de asfalt pe străzile Mărășești și Mircea cel Bătrân.

În prima fază se intervine pe strada Mărășești și str. Gheorghe Șincai tronsonul cuprins între: sensul giratoriu din Piața 16 Februarie zona Judecătoriei Dej și sensul giratoriu din zona zona Bisericii greco- catolice.

 Intervențiile continuă pe strada Mircea cel Bătrân pe porțiunea cuprinsă între: sensul giratoriu din zona Casei Locale de Pensii Dej și sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice, precum și strada Mărășești pe porțiunea cuprinsă între sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice și sensul giratoriu din zona Spitalului Municipal Dej.

Pentru derularea în condiții optime și de siguranță a lucrărilor, circulația va fi dirijată și se va desfășura pe un sens.

Conducătorii auto sunt rugați să nu parcheze în zona intervențiilor, iar pentru evitarea aglomerațiilor în trafic se recomandă să aleagă străzile adiacente acesteia.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pe parcursul lucrărilor și vom face tot ce este posibil astfel încât lucrările să fie finalizate în timp cât mai scurt și în funcție de condițiile meteorologice.

 

Lucrările se realizează în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă „Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană, reprezentat de strada Unirii, strada Dobrogeanu Gherea, strada Ecaterina Teodoroiu, strada Regina Maria, Strada Mircea cel Bătrân, strada Mărășești (între Mircea cel Bătrân și str. Gh. Șincai), strada Gheorghe Șincai, strada 1 Mai (între strada G. Coșbuc și strada I.P. Reteganul), strada Crângului".