Evenimente

Eveniment dedicat copiilor pe ,, Baltă”
Eveniment dedicat copiilor pe ,, Baltă”

 Primăria Municipiului Dej organizează vineri, 31 mai, un eveniment dedicat copiilor, care se va desfășura în Zona de Agrement ,, Baltă” între orele 17:00-20:00.

Evenimentul va debuta cu un colaj de dansuri ,,Dansul Florilor” și ,,Jobenul Magic” oferit de clasa a II-a A, Școala Gimnazială ,, Mihai Eminescu”,coordonatori profesori Turc Lăcrămioara și Martonos Daria, urmate de sceneta de teatru ,, Albă ca Zăpada” interpretată de trupa de teatru ,, Vistrian Roman” a Centrului Cultural ,,Arta” Dej,coordonator artistic Reman Mariana și un moment de dans modern susținut de trupa ,, Happy Dance Romania”, instructor Mircea Vasile.

Activitățile vor continua cu un spectacol inedit, oferit de Showlandia, intitulat ,, Călătorie în lumea desenelor”, urmat de parada personajelor de poveste, ateliere de pictură pe fată, baloaneși alte surprize.

Cei mici se vor putea bucura și de toboganele gonflabile care vor crea alături de personaje îndrăgite, bună dispoziție și o atmosferă de sărbătoare.

        

 

 

 

Concert la Parcul Balnear Toroc Dej în 25 mai
Concert la Parcul Balnear Toroc Dej în 25 mai

Primăria Municipiului Dej organizează sâmbătă, 25 mai, cu începere de la ora 19:00, evenimentul Toroc Fest, aflat la a V-a ediție.

În cadrul evenimentului, pe scena care va fi amplasată în incinta Parcului Balnear Toroc, vor evolua în deschidere Dj Eugen, Anda Domșa și trupa SAR din Dej.

Evenimentul va fi încheiat de concertele susținute de Erika Isac și Vescan.

Intrarea la eveniment este liberă.

,,Parcul Pădurea Bungăr”  își deschide oficial porțile
,,Parcul Pădurea Bungăr”  își deschide oficial porțile

Primăria Municipiului Dej marchează duminică, 21 aprilie, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pădurii Bungăr, printr-o serie de activități sportive și artistice, care se vor finaliza cu un concert susținut de Direcția 5.

Activitățile vor avea loc în diferite zone ale ,, Parcului Pădurea Bungăr”, în intervalul orar 15:00- 20:30, după următorul program:

Ora 15:00- 18:00

  • terenul multifuncțional acoperit și terenul de minifotbal- meciuri de fotbal cu participarea echipelor de juniori ale Cluburilor de fotbal FC Unirea Dej, CS Minerul 1947 Ocna Dej, ACS Libra Star.
  • terenul de tenis- antrenament al sportivilor clubului de tenis ACS Advance Team

Ora 17:00- 18:00

  • amfiteatru- dans modern, Clubul de dans sportiv Latino Angels și Happy Dance România

Ora 17:00

  • Prezentarea investiției și turul parcului de agrement

În cea de a doua parte a evenimentului de la ora 18:00, atmosfera va fi întreținută de Dj Palage, iar seara va fi încheiată de concertul susținut de Direcția 5, cu începere de la ora 19:00.

INTRAREA LIBERĂ!

 

Proiectul "Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate neutilizate din Pădurea Bungăr, Municipiul Dej" implementat de Primăria Municipiului Dej și finanțat în cadrul Programului Operațional 2014-2020, are valoarea de  13.860.500 lei, aproximativ  2 870 000 Euro.

În cadrul proiectului  pe  suprafața de  170.000 mp au fost amenajate spații pentru diverse activități sportive, artistice, relaxare și socializare.

- alei pietonale, piste de alergat și cicloturism

- locuri de joacă pentru copii

- zona pentru fitness,

- terenuri de tenis de câmp, minifotbal, teren multifuncțional,

- parc de aventură

- amfiteatru

- zonă pentru picnic

- zonă destinată animalelor de companie

- zona multifuncțională, informare, parcare biciclete,

- parcări

Seară de teatru la Centrul Cultural ,,Arta”
Seară de teatru la Centrul Cultural ,,Arta”

Primăria Municipiului Dej organizează în data de 20 mai 2024, de la ora 19:00, spectacolul de teatru: ,,NEBUN DUPA TINE” .

Piesă de teatru va fi jucată pe scena Centrului Cultural ,,Arta” și este un spectacol despre o mare pasiune a unui geniu, pentru o privighetoare care nu a suportat să trăiască într-o colivie de aur. Este povestea unei căsnicii străbătută de pasiune, gelozii, fericire, certuri și trădare. Istoria adevărată a celebrului cuplu legendar francez Sacha Guitry și Yvonne Printemps care au dominat Parisul și întreaga lume în perioada anilor ‘20. O comedie dulce-amăruie despre viața trăită ca pe scenă.

În distribuție: MAIA MORGENSTERN , ARMAND CALOTA , ISADORA BALTATEANU/OANA-MARIA DRAGNE. Adaptare după : ERIC-EMMANUEL SCHMITT, traducere EDITH NEGULICI.

Regie: ANTONELLA CORNICI; scenografie: ALINA DINCA-PUSCASU;  sound Design: SERBAN CHITU;  coregrafie : VICTORIA BUCUN; producție : PROTICKET.

Prețul biletului este 30 lei și poate fi cumpărat de la Centrul Cultural ,,Arta” Dej, de luni până vineri între orele 10:00-14:00.

Vernisaj „Instantanee Cotidiene”  la Muzeul Municipal Dej
Vernisaj „Instantanee Cotidiene” la Muzeul Municipal Dej

Primăria municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, organizează vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 17:00, vernisajul expoziției „Instantanee Cotidiene” semnată de artista Gabriela Meșter. Expoziția va fi deschisă în Galeria Muzeului Municipal Dej până la data de 07 mai  2024.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ!

Expoziția "Instantanee cotidiene" care însumează 29 de lucrări, se deschide ca o fereastră spre universul bogat și divers, transpus în opere de artă ce îmbină maiestuos materiale și tehnici diverse, dând naștere unor imagini vibrante și pline de semnificație.

Printre lucrările expoziției, se remarcă teme recurente ce întregesc povestea artistică propusă de artistă. Acestea, ilustrate cu finețe și sensibilitate, devin puncte de atracție în cadrul expoziției, provocând privitorii să se oprească și să reflecteze asupra propriei lor existențe.

INFORMARE METEOROLOGICĂ
INFORMARE METEOROLOGICĂ

MESAJ 2

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 12 februarie, ora 14 – 14 februarie, ora 10
Fenomene vizate: precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului
 

      În intervalul menționat, temporar se vor semnala precipitații în aproape toată țara și se vor acumula cantități de apă în general de 15...25 l/mp. Vor fi ploi, ce vor avea și caracter de aversă, însoțite și de descărcări electrice îndeosebi în sud-estul teritoriului.
      La munte, iar în noaptea de marți spre miercuri, trecător și în zonele mai joase de relief din Transilvania și Moldova se vor semnala precipitații mixte.
      Marți, vântul se va intensifica în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde vor fi rafale de 60...80 km/h, iar temporar și în regiunile estice și local în cele vestice și sud-vestice, în general cu viteze de 45...55 km/h.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 februarie, ora 18 – 13 februarie, ora 22
Fenomene vizate: precipitații însemnate cantitativ, ninsori la altitudini de peste 1500 m
 

      În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, precum și în zonele montane aferente va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25...30 l/mp, iar izolat de 50 l/mp.
      La altitudini mai mari de 1500 m, îndeosebi pe parcursul zilei de marți (13 februarie) în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent.

Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Femeii la Dej
Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Femeii la Dej

Primăria Municipiului Dej, organizează  joi, 7 martie un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Femeii.

Evenimentul va avea loc în sala de concerte a Centrului Cultural „Arta” Dej cu începere de la ora 18:00 și îi are ca protagoniști pe Mirabela Dauer și Ovidiu Farcaș.

În prima parte a spectacolului, solistul dejean de muzica ușoară Ovidiu Farcaș va interpreta melodii din repertoriul național și internațional.

Cea de a doua parte a concertului îi aparține renumitei cântărețe Mirabela Dauer, care a lansat în vasta sa carieră peste 40 de albume.

Prețul unui bilet este de 30 de lei.

 Biletele pot fi achiziționate de la Centrul Cultural „Arta”, de luni până vineri, între orele 10:00 – 14:00.

 

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită luni la Dej
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită luni la Dej

Primăria Municipiului Dej, prin Centrul Cultural „Arta”, Muzeul Municipal Dej și Biblioteca Municipală Dej, în colaborare cu Garnizoana Dej și unități școlare dejene, organizează în data de 15 ianuarie, manifestări  care marchează  Ziua Culturii Naționale, zi dedicată marelui poet național, Mihai Eminescu.

Luni, 15 ianuarie, începând cu ora 10:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din cartierul 1 Mai, se va intona Imnul Naţional al României, va avea loc o slujbă de pomenire, ceremonialul de depunere de jerbe și flori, urmate de un recital de poezie susținut de către Trupa de teatru „Vistrian Roman” a Centrului Cultural ,,Arta” Dej (coordonator: Mariana Reman). Momentul final este dedicat muzicii, iar în cadrul lui va interpreta Corul reunit al școlilor,  Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” Dej (coordonator prof. Călina Gavrea) și Școala Generală „Mihai Eminescu” Dej (coordonator prof. Kinga Nan-Farkas).

De asemenea în cadrul Muzeului Municipal Dej poate fi urmărit începând cu ora 11:00 documentarul din seria „Mari Români, Mihai Eminescu”.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată și la Biblioteca Municipală Dej unde poate fi vizitată o expoziție de carte dedicată poetului Mihai Eminescu.

Noul an va fi întâmpinat în Piaţa Bobâlna
Noul an va fi întâmpinat în Piaţa Bobâlna

Primăria Municipiului Dej marchează trecerea dintre ani în Piaţa Bobâlna. Duminică, 31 decembrie 2023, începând cu ora 23:30, dejenii sunt aşteptaţi în centrul oraşului, pentru a întâmpina anul 2024 într-o atmosferă cu muzică, alături de interpreta Gabriela Toma și tradiționalul foc de artificii la ora 00:00.

Matineu de cultură despre personalitatea, opera, destinul și manuscrisele lui Geo Bogza
Matineu de cultură despre personalitatea, opera, destinul și manuscrisele lui Geo Bogza

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu lect. dr. Luigi Bambulea, reprezentat al Muzeului Național al Literaturii Române, București, organizează, joi, 23 noiembrie 2023, ora 10:00, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej, conferința „Exasperarea creatoare”. Despre personalitatea, opera, destinul și manuscrisele lui Geo Bogza. Conferința, dedicată elevilor dejeni și mediului intelectual local, sub semnătura lect. dr. Luigi Bambulea, marchează trei decenii de la despărțirea de scriitorul Geo Bogza. Vor fi prezentate manuscrise bogziene (edite și inedite). Totodată, va fi prezentat dosarul Geo Bogza din Caietele Avangardei, MNLR – Buc., XI, nr. 20/2023.

Intrarea este gratuită.

Geo Bogza, fratele mai mare al lui Nicolae Bogza (cunoscut ulterior ca Radu Tudoran, autor al îndrăgitului roman „Toate pânzele sus!”), a fost poet, reporter, creator al reportajului literar românesc, teoretician al avangardei, autor al câtorva din textele ei definitorii (Urmuz, Exasperarea creatoare, Reabilitarea visului). Autor al volumelor „Jurnal de sex” și „Poemul invectivă”, avangardistul Geo Bogza a fost închis de două ori pentru o parte a creației sale literare, fiind coleg de celulă la Văcărești cu celebrul criminal Berilă. Printre acuzatorii lui Bogza s-a numărat Nicolae Iorga.

Luigi Bambulea este absolvent al Facultăţii de Litere (Limba şi Literatură Română – Literatură Universală şi Comparată) şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (Pastorală), din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (2009); totodată, este Master în Teoria Literaturii – Literatură Universală şi Comparată, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti (2013); este absolvent, ca şef de promoţie, al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, din cadrul Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti (2014), doctor al Universităţii Bucureşti (domeniul Filologie, specializarea Teoria literaturii), cu o teză consacrată canonului cultural. A colaborat cu studii şi articole de critică literară, teoria literaturii, teologie la mai multe periodice naţionale.

 

 

Expoziție de sculptură la Muzeul Municipal
Expoziție de sculptură la Muzeul Municipal

Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej organizează luni, 13 noiembrie 2023, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției de sculptură „Reflexe” sub semnătura artistului Alexandru Ghețe. Expoziția este găzduită în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai, nr. 3 și poate fi vizitată în perioada 13-17 noiembrie 2023.

Intrarea este gratuită.

 

După ani buni în care a activat ca sudor, iar apoi ca tâmplar, acumulând vaste cunoştinţe în domeniul materialelor şi al tehnicilor de prelucrare a acestora, începând din 1998 Alexandru Gheţe s-a dedicat în totalitate sculpturii şi actului artistic. Iniţial a fost autodidact, ulterior a studiat şi a absolvit Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, secţia Sculptură.

Chiar dacă în primii ani a experimentat şi alte materiale precum lemn, ghips, lut sau piatră, artistul s-a consacrat dăltuirii marmurei de Ruşchiţa, care, în opinia lui, se modelează deosebit. Încă din antichitate, datorită multiplelor sale variante de culoare şi moduri de a fi utilizată, marmura este unul dintre cele mai apreciate materiale. Marmura de Ruşchiţa, ascunsă în Munţii Poiana Ruscă, la aproximativ 800 de metri altitudine este cea mai renumită şi apreciată marmură din România. Prezentând o mare varietate de culori: alb, alb-gălbui, roz, roz-pal, roz intens, porto, roşiatic sau gri, aceasta apare în lucrările lui Gheţe în multe din nuanţele ei de alb- Facerea sau Coloana cu peşti şi roz- Pasăre sau roz cu inserţii gri, de siliciu- Peştele, Îngemănare. Aparte se poate observa nuanţa şi textura oului din lucrarea Început, care este o marmură roşie de Moineasa sau a rocii gri-albăstrui din Pasărea albastră, care este o marmură de Sângeorz-Băi.

Aria tematică a artistului este extrem de variată, expoziţia actuală, compusă din 12 piese, ilustrând atât făpturi terestre sau acvatice- Păsările, Coloana cu peşti, cât şi concepte sau trăiri existenţiale precum Îmbrăţişare sau Facerea.

Animat în permanenţă de această pasiune pentru sculptură, ce reprezintă ʺ…nevoia de a crea ceva deosebit şi durabil, de a exprima prin forme ceea ce supravieţuieşte efemerităţii vieţiiʺ, Alexandru Gheţe este mereu cu gândul la public, în întâmpinarea căruia vine cu fiecare expoziţie şi căruia îi este recunoscător pentru prezenţa şi validarea pe scena artistică.

 Comisar de expoziţie Loredana Gheorghiu

 

 

ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI
ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Primăria Municipiului Dej, Comunitatea Evreilor din Dej și Muzeul Municipal Dej organizează luni, 9 octombrie 2023, activități dedicate Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

-         Între orele 09:00 – 10:00, la Muzeul Municipal Dej, va avea loc o scurtă prezentare despre comunitatea evreilor din municipiul Dej, prezentare intitulată „Personalități evreiești ale orașului Dej”

-         Între orele 11:00 – 13:00 program de vizitare a Sinagogii și întâlnire cu membrii comunității evreilor dejeni

-         La ora 13:00 va avea loc o ceremonie de depunere coroane la Monumentul Deportaților Evrei din fața Sinagogii

 

 

Sesiune de training în Public Speaking pentru adolescenți, la Muzeul Municipal
Sesiune de training în Public Speaking pentru adolescenți, la Muzeul Municipal

 

 

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Rotary Club Dej, Interact Dej și Rotary District 2241 vă invită duminică, 8 octombrie 2023, începând cu ora 12:00, la o sesiune de training în Public Speaking pentru adolescenți, sesiune ce va avea loc în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai nr. 3, Dej, Cluj.

Acest eveniment este organizat sub RYLA, acronimul pentru Rotary Youth Leadership Awards, și îl are ca invitat pe trainerul Andrei Botez. Întâlnirea va fi una interactivă prin care se vor descifra cât mai multe secrete ale vorbitului în public, una dintre cele mai mare provocări pentru tineri și adulți, deopotrivă.

Nu este o noutate că multora dintre noi ne este teamă să vorbim în public. Eu, personal, am învățat să mă descurc în public speaking ceva mai târziu, pe la 28 de ani. Tinerii din ziua de astăzi, mă refer la elevi și liceeni, au șansa de a fi inițiați mult mai devreme în acest domeniu. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Organizarea unor astfel de sesiuni de vorbit în public reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să reușească în viață atunci când sunt puși în situația în care trebuie să se adreseze unui număr mare de persoane. Cu ajutorul trainerilor și prin repetiție, vor reuși să capteze atenția publicului, fără emoții, printr-un discurs bine închegat și cu aplomb, astfel încât să fie cât mai convingători. Iar unii dintre ei, poate, vor reuși să devină lideri, spune Andrei Botez, trainer și membru al Rotary Club București.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ.

Ziua Recoltei va fi sarbatorită duminică, 8 octombrie, la Dej
Ziua Recoltei va fi sarbatorită duminică, 8 octombrie, la Dej

Primăria Municipiului Dej organizează duminică, 8 octombrie, Ziua Recoltei.

Evenimentul se va desfășura între orele 09:00-17:00, în Piața Agro-alimentară din zona centrală și va fi marcat de expoziţia cu vânzare de produse agricole.

În cadrul evenimentului se va desfășura, de la ora 11:00, Festivalul Plăcintelor Someșene și al Bucatelor Tradiționale,  ediția a V-a și Târgul Mestesugăresc și Artistic, iar intre orele 13:00 – 17:00 va avea loc tradiționalul spectacol artistic.

Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej
Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej

 

Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej găzduiește vineri, 15 septembrie 2023, de la ora 19:00, lansarea cărții „Darul Elisei”, roman semnat de către Vladu Ionelia.

Ionelia Vladu s-a născut în oraşul Drobeta-Turnu Severin, iar la 19 ani s-a mutat în Cluj-Napoca. Este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, secţia română-franceză, şi este profesor de limba franceză la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“ din Dej. Experienţa ca asistent Comenius în Marea Britanie a fost definitorie pentru alegerea traseului ei profesional ca profesor de limbi străine. Adoră să predea şi limba română pentru comunitatea maghiară din Dej, oraşul unde locuieşte din 2010. De asemenea, are o pasiune nestăvilită pentru cărţi şi pentru scris.

Romanul, sub semnătura autoarei Vladu Ionelia, este format din două părți, prima parte cuprinde 22 de capitole, a doua parte cuprinde 17 capitole, plus un epilog. Prima parte prezintă povestea de viață a trei femei și modul cum poveștile lor se intersectează și ajung să se îmbine. În partea a doua cititorul se va întâlni cu unul dintre cele mai puternice personaje care dă dovadă de o tărie de carater tipic adolescentină. Așadar, se poate spune că romanul cuprinde doua vârste bine delimitate: copilăria si adolescența, ambele văzute din lumina de amiază a adultului matur, Elisa, care leagă toate personajele, spune chiar autoarea romanului.

INTRAREA LA ACEST EVENIMENT ESTE GRATUITĂ!